Click the tabs below for related event details.
Seminars Panel Discussions Education & Workshops Roadshows & Conferences IR Summit Sustainable Investing Summit
Zirve videolarını izlemek için görsele tıklayınız.
Açılış Konuşmaları
Zirve, TÜYİD Yönetim Kurulu Başkanı Aslı SELÇUK ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer GÖNÜL'ün yer aldığı açılış konuşmalarıyla başladı.
Aslı SELÇUK'un açılış konuşmasını izlemek için görsele tıklayınız.
Zirve, TÜYİD Yönetim Kurulu Başkanı Aslı SELÇUK'un açılış konuşması ile başladı. Sözlerinde şu ifadelere yer verdi: “Pandemi, savaş ve göç, tedarik zinciri güvenliği, yeni ekonomik dinamikler ve enflasyon, yeni finansal ürünler, iklim krizi ve tükenen kaynaklar, düzenlemeler, teknoloji ve sosyal trendler hepimizin gündeminde. Tüm bunların dengesini bulup bulmadığını konuşmak üzere ‘Yeni Denge' temasıyla bir aradayız” dedi. TÜYİD Başkanı SELÇUK, “Geride kalan süreçte yatırımcı ilişkileri profesyonelleri olarak bizim için değişmeyen öncelik, her koşulda ortaya çıkan dinamikleri yönetmek suretiyle ülkemiz, sektörlerimiz ve şirketlerimiz için toplam değer yaratmaktır” vurgusunu yaptı.
“Yatırımcı İlişkileri, piyasalarda şeffaflık ve güven teşkil edilmesi, şirketlerimizde halka açıklık kültürünün yerleşmesi, yatırımcılara veri ve bilgiye dayalı objektif karar alma imkânı sağlaması ve bu sayede piyasaların derinleşmesi açısından stratejik öneme sahip bir yönetim fonksiyonudur. Bu nedenle şirketlerde yetkin bir yatırımcı ilişkileri bölümünün bulunması kritik bir önem taşıyor.” “Son iki yılda Türkiye sermaye piyasalarında halka arzların rekor seviyelere ulaştığına şahit olduk. Önümüzdeki dönemde şirketlerimizin sermaye piyasalarına olan ilgisinin artarak sürmesini diliyor, TÜYİD olarak her aşamada yanınızda olduğumuzun altını çizmek istiyoruz. Tüm gayretimiz ülkemizde yatırımcı ilişkileri mesleğinin büyük küçük tüm şirketlerde hakkıyla yapılması için.” diyerek konuşmasına devam eden SELÇUK “2009 yılında kurulan TÜYİD, bugün 91 kurumsal üyesi ile Borsa İstanbul piyasa değerinin %75'ini temsil ediyor. Bu büyüklüğe ulaşarak sermaye piyasalarımızın önde gelen sivil toplum kuruluşları arasına girme sürecinde bizi daima destekleyen tüm düzenleyici kuruluşlara, siz değerli üyelerimize, istişare konseyimiz ve geçmiş yönetim kurullarımıza canı gönülden teşekkürlerimi sunarım. Sermaye piyasalarımızı daha ileriye götürmek için paydaşlarımızla güç birliği yaparak çalışmaya devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
İbrahim Ömer GÖNÜL'ün açılış konuşmasını izlemek için görsele tıklayınız.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer GÖNÜL açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Salgın ve Rusya-Ukrayna savaşı küresel ekonomi için zorlayıcı olurken, yatırımcılar tasarruflarını korumak ve nemalandırmak için sermaye piyasalarına yöneldiler. Sermaye piyasaları açısından ‘denge'; piyasalarımızda arz ve talebin dengelenmesi, yatırımcıların tasarruflarını yatırabileceği araçların çeşitliliği, şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu fonları temin edebilmesi, kısaca, sermaye piyasası araçlarına yatırılan tasarruflarla yatırımların finanse edilebilmesi olarak açıklanabilir. Yatırımcıların ihtiyaç duydukları bilgilerin şirketlerimiz tarafından şeffaf ve doğru şekilde karşılanması ise ‘yeni denge' olabilir. Yatırımcılarımızın finansal okuryazarlığının artması ve yatırımcıların doğru karar vermesini sağlayacak bilgilerin onlara ulaşması Kurul olarak hassasiyet gösterdiğimiz bir konu. Bu noktada, şirketlerin aynası konumundaki yatırımcı ilişkileri önemli bir rol üstlenmektedir.”
Oturum 1: CEO Gözüyle
Oturum 1'i izlemek için görsele tıklayınız.
Açılış konuşmalarının ardından Clairfield Yönetici Direktörü ve TÜYİD Yüksek İstişare Konseyi Üyesi Müge TUNA moderatörlüğündeki “CEO Gözüyle” başlıklı ilk oturum, Hektaş Genel Müdürü H. Zafer TERZİOĞLU, Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi HOROZOĞLU ve TAV Havalimanları CEO Serkan KAPTAN'ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Hektaş Genel Müdürü H. Zafer TERZİOĞLU sözlerine pandemiyle beraber gıda güvenliğinin öneminin arttığına dikkat çekerek başladı ve şu ifadeleri kullandı: “Tarımda daha az su tüketimi ve doğru gübreleme sayesinde verimlilik yüzde 50 arttırılabilir. O yüzden tarımda bilinçlendirme faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Çiftçilerimize nasıl daha fazla verim alabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Önce Türkiye'de daha sonra da dünyada, tarımda verimliliğin öncü şirketi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.”
Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi HOROZOĞLU ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Kendimizi bölgesel yatırım bankası olarak tanımlayarak yola çıktık. Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri'ni önceliklendiriyor, yatırım bankası olarak, bu coğrafyalardan Türkiye'ye yapılacak yatırımlara aracılık etmek istiyoruz. Buna mutabık Türk şirketlerinin de bu coğrafyalara yapacakları yatırımlara, satın almalara, her türlü stratejik işlemlere destek olmak istiyoruz.” HOROZOĞLU sözlerine şöyle devam etti: “Sermaye piyasalarının gelişmesi, Türkiye'de yatırım bankalarının öncelikli hedeflerinden ve öncü olması gereken alanlardandır.”
TAV Havalimanları CEO'su Serkan KAPTAN ise görüşlerini şöyle dile getirdi: “İlk defa sağlık krizinin, ekonomik krizi tetiklediği ve onun da uçuşlara ara verdirdiği bir dönem yaşadık. Bütün havacılık sektörü derinden yaralandı.” Salgın sürecini rakamlarla anlatan KAPTAN şu bilgileri paylaştı: “2019 yılında seyahat eden 9 milyar yolcu sayısı, 2020 yılındaki pandemiyle beraber 3 milyar civarına düştü. Bütün havalimanlarımızda yolcularımızda yüzde 70 azalma yaşandı. Havalimanlarımızın kapalı kaldığı 3 ay boyunca hiçbir gelirimiz oluşmadı ama giderlerimiz devam etti. 2021 yılının ikinci yarısında tedbirlerin nispeten gevşemesiyle yolcu sayısında yaklaşık yüzde 50 toparlanma oldu ve 4,4 milyara çıktı. Tamamen 2019 rakamlarına dönmemizin ise 2024 yılında mümkün olması bekleniyor.”
Ödül Töreni (Institutional Investor iş birliği ile)
Amani KORAYEIM'in “Temel Bulgular Konuşması”nı izlemek için görsele tıklayınız.
Zirve ilk oturum sonrasında Institutional Investor EMEA Direktörü Amani KORAYEIM'in “Temel Bulgular Konuşması”nın ardından Institutional Investor iş birliği ile düzenlenen geleneksel Yatırımcı İlişkileri Ödül töreni ile devam etti. BİST TÜM ve BİST 30 şirketleri arasında ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Programı', ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi', ‘En İyi CEO' ve ‘En İyi CFO' kategorilerinde kazananlara ödülleri takdim edildi.
BİST 30 şirketleri arasında:
- ‘En İyi CEO': Cenk ALPER, Sabancı Holding
- ‘En İyi CFO': Orhun KÖSTEM, Sabancı Holding
- ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi': Kerem TEZCAN, Sabancı Holding
- ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Programı': Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri Ekibi
BİST TÜM şirketleri arasında:
- ‘En İyi CEO': Burak BAŞARIR, Coca-Cola İçecek
- ‘En İyi CFO': Burcu ÖZTÜRK, MLP Sağlık Hizmetleri
- ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi': Deniz Can YÜCEL, MLP Sağlık Hizmetleri
- ‘En İyi Yatırımcı İlişkileri Programı': MLP Sağlık Hizmetleri Yatırımcı İlişkileri Ekibi
Yatırımcı İlişkileri Ödül töreni izlemek için görsele tıklayınız.
Oturum 2: Sürdürülebilirlik
Oturum 2'i izlemek için görsele tıklayınız.
Birinci oturumun tamamlanmasının ardından Aura Portföy Yönetimi Genel Müdürü İsmail ERDEM, CFA moderatörlüğündeki Zirve'nin “Sürdürülebilirlik” başlıklı oturumunda; Blackfriars Asset Management Gelişmekte Olan Piyasalar Portföy Yöneticisi Anastasia LEVASHOVA, S&P Global Market Intelligence ÇSY, Kurumsal Yönetim, Birleşme ve Satınalma Küresel Başkanı Andreas POSAVAC ve Koç Holding Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ebru BAKKALOĞLU TÜZECAN panelist olarak yer aldılar.
Blackfriars Asset Management Gelişmekte Olan Piyasalar Portföy Yöneticisi Anastasia LEVASHOVA söyle konuştu: “Tüketiciler, şirketler ve hükûmetler çevre için getiriden vazgeçmeye hazır mı? Çevre için büyümeyi feda etmek istiyor muyuz? Temelde sormamız gereken sorular bunlar. Avrupa için bu sorunun cevabı evet. Almanya'da ve Birleşik Krallık'ta karbon nötr hedefleri için önemli çalışmalar yapılıyor.”
S&P Global Market Intelligence ÇSY, Kurumsal Yönetim, Birleşme ve Satınalma Küresel Başkanı Andreas POSAVAC ESG uygulamaları ile yatırımcıların bakış açısının değiştiğine dikkat çekerek, “Varlık yönetimi konusunda değişim var. Şu anda yatırım yapanlar sürdürülebilirlik konusunda yapılan çalışmalara önem veriyor” vurgusunu yaptı.
Koç Holding Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ebru BAKKALOĞLU TÜZECAN ise şöyle konuştu: “Yatırımcılar ve tüketiciler iklimle ilgili konularda uzun vadeli hedefler görmek istiyor. Koç Holding olarak iklim kriziyle mücadelede ve düşük karbon ekonomisine geçiş için önemli çalışmalar yapıyoruz. 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefini ortaya koyduk ve bu doğrultuda somut, uygulanabilir bir yol haritasını içeren Karbon Dönüşüm Programı'nı başlattık. Çalışmalarımızı bu program altında yürütüyoruz.”
Oturum 3: Yatırımcı İlişkilerinde Global Trendler
Oturum 3'ü izlemek için görsele tıklayınız.
Zirve'nin öğleden sonraki bölümünde Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Ebru GÜVENİR, ‘Yatırımcı İlişkilerinde Global Trendler' başlıklı oturumun moderatörlüğünü yaptı. Oturumda, S&P Global Market Intelligence Pay Sahipliği Direktörü Frederik FRANK, S&P Global Market Intelligence İhraççı Çözüm Satışları İcra Direktörü Patrick TOBIAS ve BNY Mellon Orta Doğu ve Afrika Satış / İlişki Yönetimi İhraççı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Tony TOOMA konuşmacı konuk olarak yer aldılar.
S&P Global Market Intelligence Pay Sahipliği Direktörü Frederik FRANK pandeminin emsali görülmemiş bir etkisi olduğundan bahsederek, “Pandemiyle birlikte birçok kurumsal yatırımcı, hisselerini satmak zorunda kaldı. Büyük devlet fonları yaratıldı. Diğer taraftan baktığınız zaman insanlar herhangi bir şey satın alamamalarına rağmen maaşlarını almaya devam ediyordu. Bu parayı da borsaya yatırdılar” ifadelerini kullandı.
S&P Global Market Intelligence İhraççı Çözüm Satışları İcra Direktörü Patrick TOBIAS, “Pandemiyle gelişen iletişim teknikleri sayesinde, geçmişte görmediğiniz yatırımcılarla ya da hiç gitmeyeceğiniz bir yerdeki yatırımcı ile konuşabiliyorsunuz” dedi.
Türkiye'deki önemli yatırım fırsatlarına dikkat çeken TOBIAS, “Şirketler niş fırsatlar arayan yatırımcılara ulaşmayı hedeflemeli. Türkiye'de çok cazip hisseler var, bunlarla ilgilenen kişileri bulmanız gerekiyor. Çünkü onlarla buluştuğunuzda çok büyük fırsatlar ortaya çıkıyor. Bu yatırımcılar uzun vadede sizin yanınızda olacak kişilerdir” diye konuştu.
BNY Mellon Orta Doğu ve Afrika Satış / İlişki Yönetimi İhraççı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Tony TOOMA görüşlerini şöyle dile getirdi: “İş yapış şeklimiz Covid-19 öncesi tamamen fiziksel seyahatlerdi. Pandemiyle beraber bu tamamen durdu ve sanal araçları kullanmaya başladık. Yepyeni bir gerçeklik doğdu. Teknoloji inanılmaz ilerledi. Bundan sonra da pandemi öncesi dönemine geri gitmeyeceğiz. Önümüzde yatırımcıları yeni bir dönem bekliyor.”
Oturum 4: Yatırımcı İlişkileri Gündeminde Neler Değişiyor?
Oturum 4'ü izlemek için görsele tıklayınız.
TÜYİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Şişecam Kurumsal Yönetim ve Uyum Koordinatörü Başak ÖGE moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Yatırımcı İlişkileri Gündeminde Neler Değişiyor?' başlıklı son oturumun konuşmacıları ise şu isimlerdi: TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Coca-Cola İçecek Hazine ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü Çiçek UŞAKLIGİL ÖZGÜNEŞ, TÜYİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Garanti BBVA Yatırımcı İlişkileri Direktörü Handan SAYGIN, TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri Direktörü Kerem TEZCAN ile Tüpraş Yatırımcı İlişkileri Müdürü Levent BAYAR.
Yüzde 85 oranla yabancı yatırımcının en çok bulunduğu şirketlerden biri olduğunu ifade eden TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Coca-Cola İçecek Hazine ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü Çiçek UŞAKLIGİL ÖZGÜNEŞ şu açıklamalarda bulundu: “Yeni yatırımcı, makro ekonomik ve politik konularla biraz daha çok ilgileniyor. Bize şirket ile ilgili olanlardan ziyade makro sorular geliyor. Bulunduğumuz jeopolitik konum sebebiyle de birtakım endişeler var. Dolayısıyla yatırımcılar biraz daha temkinli diyebilirim. Öte yandan Covid-19 hariç yaşanılan zorlukların hepsini daha önce deneyimlediğimiz için tecrübeli yöneticilerimiz var. Bu da yatırımcılara güven veriyor.”
Son dönemde yatırımcıları için sürdürülebilirlik temasının öne çıktığını belirten TÜYİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Garanti BBVA Yatırımcı İlişkileri Direktörü Handan SAYGIN, “ESG yatırımcılarının ihtiyaç duyduğu birtakım veriler var. Bu verileri daha şeffaf şekilde paylaşabilmek için raporlar yayınlamaya başladık. Son 5 yıldır entegre raporlar hazırlıyor, sürdürülebilirlik ve çevre temalarını, iş yapış biçimimize nasıl entegre ettiğimizi anlatmaya çalışıyoruz” dedi.
Oturumun bir diğer konuşmacısı TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri Direktörü Kerem TEZCAN ise şöyle konuştu: “Yatırımcı ilişkileri yöneticileri olarak yatırımcılar karşısında şirketleri temsilen bulunuyoruz. O temsiliyeti doğru aktarabilmemiz için bizim doğru bilgiye sahip olmamız lazım. Öte yandan şirketlerde, işi yatırımcı ilişkileri olan kişilerin belirlenmesi önemli bir maliyet ve zaman kaybı olarak algılanıyordu. Artık bunun kırıldığını ve şirketlerin bu alana yatırım yaptığını görüyoruz.”
2021 yılında, Tüpraş'ın stratejik dönüşüm planını açıkladıklarının altını çizen TÜPRAŞ Yatırımcı İlişkileri Müdürü Levent BAYAR şu hususlara değindi: “Şirketin 2050'ye kadar olan politikasını çizdik. Bu dönemde rapor çalışmalarımızı da başlattık. Yatırımcılarımızın ESG ürünlerine olan talepleri bu hedefleri hazırlamamızda çıkış noktamız oldu.”
TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi'ni Destekleyen Sponsorlarımıza Teşekkür Ederiz.
Detaylı Programa buradan ulaşabilirsiniz.
Click for program.